Güllerbahcesi
SITEMIZE BEDAVA ÜYE OLUN HER TÜRLÜ BILGIDEN SIZDE YARARLANIN IYI EGLENCELER

Join the forum, it's quick and easy

Güllerbahcesi
SITEMIZE BEDAVA ÜYE OLUN HER TÜRLÜ BILGIDEN SIZDE YARARLANIN IYI EGLENCELER
Güllerbahcesi
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Prematüre doğumlar Prematüre Bebekler

Aşağa gitmek

yeni Prematüre doğumlar Prematüre Bebekler

Mesaj tarafından GurbetGuzeli Perş. 25 Mart 2010, 13:15

Normal gebelik süresi 38-40 hafta. Ancak prematüre doğum sıklığı son 10 yılda yüzde 10’dan yüzde 12-15’lere çıktı. Beşizler, altızlar, hatta yedizler gibi çoğulluk rekorları kırıldı. Bu artışın en önemli nedeni tüp bebek yöntemleriyle oluşan çoğul gebelikler.

80’li yıllardan günümüze çoğul gebelikler de yüzde 60 arttı. Anne rahminin kapasitesinin sınırlı olması nedeniyle çoğul gebelik, prematürelik için en büyük risk. İkizler en geç 36-37’inci haftalara kadar taşınılabilirken, üçüzler genellikle 33-35’inci haftalarda, bazen daha erken doğuyorlar. Dördüzler 28-30’uncu haftayı pek geçemiyorlar. Gelişen yeni doğan yoğun bakım merkezleri sayesinde birçok bebek yaşatılabiliyor.

Hangi bebeklere prematüre diyoruz?

37-34’üncü haftalar arasında doğan bebeklere sınırda prematüre deniliyor. 34-30’uncu haftalarda doğanlar prematür bebekler. 28-30’uncu haftalarda doğanlar ileri derece prematüreler. Prematüreliğin korkulan riskleri bu haftalardan itibaren görülüyor. 25-28’inci haftalarda doğanlara ektrem derecede prematüre deniyor. 23-25’inci haftalarda doğan bebeklerde ise fötal prematüre tanımı kullanılıyor.

Prematür bebek doğum riskini artıran faktörler nedir?

Çoğul gebelik, annede idrar yolu enfeksiyonu, suların erken gelmesi, gebelik kesesinin enfeksiyonu, gebelikte ortaya çıkan tansiyon, annede önceden olan sağlık problemleri (kalp yetmezliği, iyi kontrol edilmemiş diyabet, böbrek yetmezliği, hipertansiyon), plasenta yetmezliği, plasentanın erken yaşlanması ve bebeğin anne karnında gelişmesinin durması, anne rahmiyle ilgili yapısal sorunlar (miyomlar, rahmin içinde perde, rahim ağzının bollaşması), bebekle ilgili sorunlar.

Prematüre bebeklerin yaşatılmasında hafta ve gram sınırları nedir?

Günümüzdeki teknoloji çok erken doğmuş (23-25 haftalar) bebekleri dahi yaşatmaya elveriyor. Ülkemizde yaşatma başarıları 28’inci haftadan sonra çok iyi. Yaşama konulan sınır genellikle 24-25’inci haftalar. Bu haftalarda doğan bebeklerin yüzde 40’ı yaşatılabiliyor ve bunların 1/3’ü ağır sekelli.

Bebeklerde yoğun bakım ünitesinde kalmaya bağlı gelişebilecek sorunlar nedir? Nasıl izleniyor?

Prematürelerde gelişen sağlık sorunları daha çok onların organ sistemlerinin tam olarak gelişmemesine bağlı. Örneğin beyinlerinin kılcal damarlarının çok hassas olması, ilk günlerinde beyin kanamasına yol açabilir. 34 haftanın altında doğan bebeklerde göz damarları henüz gelişmemiştir ve bebeğin geçireceği sağlık problemleri sırasında bu damarlarda anormal ağlar kurulur. Bu durum önlenmezse körlük gelişebilir. Bebeğin gözünün dibine büyüteçle deneyimli bir retina uzmanı bakmalı. Yoğun bakımda enfeksiyon kapıp bebeklerin ciddi şekilde hastalanmaları da an meselesi. 1000 gramın altında doğan bebeğe kemik iliği transplantasyonu yapılmış hastalar kadar dikkatle bakılmalı. Çünkü bu bebeklerin bağışıklık sistemi son derece yetersiz çalışır.

Bebek yoğun bakımı masraflı mı? Sigorta şirketleri prematüre bebeklerin masraflarını karşılar mı?

Prematüre bakımı uzun hastane yatışı gerektirir. Özel serumla beslenirler, solunum makinesinden destek almaları gerekebilir. SSK ve emekli sandığı bu bebeklerin masraflarını karşılıyor. Ödemeler özel hastanede gerçekleşen bakım masraflarının yaklaşık yüzde 25’ini ödemeye yeterli. Özel sigortalar prematüre masraflarını karşılamıyor. Hatta bebeğin prematürelik nedeniyle hayatı boyunca çıkabilecek hiçbir problemini karşılamıyorlar. Prematürelerin daha sonradan özel sigortalı olmaları neredeyse imkansız.
Erkenci bebeklere dikkat
Amerikan Hastanesi'nin davetlisi olarak Türkiye'ye gelen Robert Wood Johnson Tıp Fakültesi Yenidoğan Bölümü doktorlarından Irwin Krasna, ‘‘bağırsak iskemisi’’ adı verilen hastalık konusunda uyarılarda bulundu. Dr. Krasna, bu hastalığa yakalanan prematüre bebeklerin zamanında tedavi edilmemesi durumunda, bağırsaklarının patladığını ve ölüme neden olduğunu belirtti. Hastalığın nedeninin bulunamadığını belirten Dr. Krasna, genellikle cerrahi tedavi yapılmasıyla bebeklerin yaşamlarının kurtarılabildiğini söyledi. Büyük oranda prematürelerde görülen bağırsak iskemisi hastalığının doğumdan 5-6 gün veya 3-4 hafta sonra ortaya çıktığını belirten Dr. Krasna, hastalığa 500 gramın altındaki bebeklerde daha sık rastlandığını söyledi. Dr. Krasna, hastalığın kendini yeşil kusma ve dışkıda kanla gösterdiğini belirtti. Özellikle düşük tansiyonlu ve beslenme sırasında midesi zorlanan bebeklerde görülen hastalığın tanısının, radyolojik görüntüleme yöntemleriyle konduğunu belirten Dr. Krasna, bağırsak iskemisi geçiren bebeklerin yaşama şansının yüzde 60-80 arasında değiştiğini de bildirdi.
Dr. Krasna, hastalığın ilk tanısının 1968 yılında cerrah Sentuli, radyolog Berdon, neonatalog Mizraki tarafından konulduğunu söyledi. Bu arada Dr. Krasna, Amerikan Hastanesi Hemşirelik Okulu Konferans Salonu'nda doktorlara ‘Prematürelerde bağırsak iskemisi: Klinik tedavi yöntemleri ve önlemler’ konulu bir konferans da verdi
Prematüre bebek ölümleri azaldı
Bandırma Devlet Hastanesi’nde yenilikler sürüyor. Diyaliz servisinin genişletilmesinden sonra, şimdi de yenidoğan yoğun bakım üniteleri hizmete girdi. Devlet Hastanesi doğum uzmanları, ilçede yılda 250 erken doğum(prematüre) olduğunu belirterek, “Özellikle prematüre bebeklerde ortaya çıkabilecek problemlerin giderilmesinde ve tedavi edilmesinde erken müdahale çok önemli. Daha önce, doğum sırasında meydana gelen rahatsızlıklara müdahale edemiyorduk. Çoğu zaman başka bir hastaneye sevkedilen bebekler hayatını kaybediyordu. Büyük harcamalarla hizmete soktuğumuz yenidoğan yoğun bakım üniteleri ile bu sıkıntı ortadan kalktı. Yeni gelen suni solunum cihazının kullanılmasıyla en kötü hastalıkta bile bebeklerin yaşama oranı yüzde 90’lara ulaşıyor” şeklinde konuştular. Yenidoğan yoğun bakım ünitesinde 24 saat boyunca bebeğin bütün hayati fonksiyonlarının izlendiğini anlatan uzmanlar, bu ünitenin hizmete girmesiyle bebek ölümlerinin azaldığını kaydettiler.
İkinci gebelik için 18 ila 23 ay beklemeli
Bilimadamları bir doğumun ardından yeniden gebe kalmak için verilecek yaklaşık iki yıl aranın, ikinci bebeğin sağlığı açısından ideal olduğunu kaydettiler. New England Journal of Medicine dergisinde, Atlanta'da hastalıkların kontrolü ve önlenmesi merkezinde görevli bilimadamlarının, Utah eyaletinde 1989 ve 1996 yılları arasındaki, 173.205 doğumu inceledikleri belirtildi.
Araştırmanın sonuçları şöyle:
Bir doğumdan 18 ay geçmeden ana rahmine düşen bebeklerin (18 ila 23 ay aradan sonraki gebeliklerin sonunda doğan bebeklere oranla) prematüre ya da düşük kilolu doğma riskleri % 40 daha fazla
Birinci doğumdan sonra ikinci doğum için 23 aydan fazla beklemek de yine sözkonusu riski arttırıyor
İki doğum arası 14 yılı geçenlerde, ikinci çocuğun aşırı zayıf ve prematüre olma riski çok yüksek
Doktorlar, bu verilere bakarak, bir doğumdan sonra ikinci çocuk için 18 ila 23 ay içinde gebe kalmanın ideal olduğunu açıkladılar. Ancak ‘sebebini bilmiyoruz’ diye de itiraf ettiler. . Prematüre doğumlar Prematüre Bebekler hakkinda aciklamalar Prematüre doğumlar Prematüre Bebekler konusunda bilgiler
GurbetGuzeli
GurbetGuzeli
Yönetici
Yönetici

Mesaj Sayısı : 6366
BASARI PUANI : 24704
Kayıt tarihi : 23/03/08
Yaş : 48
Nerden : isvicre

http://www.gullerbahcesi.com

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Sayfa başına dön

- Similar topics

 
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz